Az ötven éve elhunyt Zakariás Józsefre emlékeztek

Az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület hétfőn megemlékezést tartott abból az alkalomból, hogy ötven éve, 1971. november 22-én hunyt el Zakariás József olimpiai bajnok labdarúgó, az Aranycsapat balfedezete, aki játszott az 1952-es olimpiai döntőben és az évszázad mérkőzésén, 1953. november 25-én a Wembley stadionban is.

„Fájdalmasan kevés idő adatott meg Zakariás József olimpiai bajnok labdarúgónak, hiszen ötven esztendővel ezelőtt 47 évesen adta vissza lelkét teremtőjének. A kiváló játékos személye kevéssé ismert, pedig megbízható tagja volt a válogatottnak” – mondta id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke, majd Szöllősi György labdarúgó-nagykövet, a testület tagja egyik írásával folytatta megemlékezését.
„Zakariás az Aranycsapat néven legendává lett gárda alig észrevehető, ám nélkülözhetetlen tagja volt, olyan futballista, akinek jelenléte nem tűnik fel senkinek, de aki nélkül egyszerűen nem működik az együttes. Olyan futballista, akinek megvolt minden intelligenciája és minden felkészültsége ahhoz, hogy azzal járuljon hozzá az Aranycsapat játékához, amire ott szükség volt, amivel igazán segíthetett.”
Lomnici Zoltán arról is szólt, hogy Zakariás csupán 35 alkalommal volt tagja a válogatottnak, a berni világbajnoki döntő után többet nem húzta magára a címeres mezt. Pályafutása után edzőként dolgozott Szigetszentmiklóson, majd 1961-től a nyugat-afrikai Guineában ő építette fel az ország válogatottját.
Kezdetben sanyarú körülmények között dolgozott magyar társaival, a pálya széléről ők dobálták le a kígyókat – tette hozzá.
Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke megemlékezett Puskás Ferenc 15 évvel ezelőtti haláláról, valamint 1953. november 25-éről, a legendás 6:3-ról, amikor az angol csapat 90 év után a magyar válogatott ellen veszítette el a nem brit ellenfelekkel szembeni hazai veretlenségét.