Női kosárlabda EK – Bronzérmes a Szekszárd

A házigazda Atomerőmű KSC Szekszárd 13 ponttal legyőzte a francia Carolo Basketet a női kosárlabda Európa Kupa négyes döntőjének vasárnapi bronzmérkőzésén, ezzel a torna harmadik helyén végzett.

Eredmény, a 3. helyért:
Atomerőmű KSC Szekszárd-Carolo Basket (francia) 68-55 (14-23, 22-12, 20-12, 12-8)
———————————————————————————
A magyar csapat pontszerzői: Bonner 25, Studer 15, McCall 10, Zele 6, Goree 4, Friskovec 3, Bálint 3, Skoric 2

A tolnai csapat a pénteki elődöntőben óriási csatában 63-58-ra kikapott az olasz Veneziától, amely mindössze egyetlen mérkőzést veszített eddig a szezonban. Djokics Zseljko együttese így a bronzmeccsen vigasztalódhatott, a túloldalon a Carolo állt, amely két napja sokkal simább meccsen kapott ki 80-68-ra a spanyol Valenciától.
A vasárnapi helyosztón a magyar válogatott Goree Cyesha és Studer Ágnes vezette házigazdák kiegyenlített nyitónegyedet játszottak a franciákkal, akik viszont egy 11-0-s rohammal zárták le a játékrészt. A Charleville-Mézieres városából származó Carolo – amely már a kontinenselitet felvonultató Euroligában is szerepelt – soraiban ott volt a magyar válogatottba honosított, ex-soproni Turner Yvonne is.
A folytatásban a Szekszárd hamar ledolgozta kilencpontos hátrányát (25-25), főként a nemrég szerződtetett, kétszeres WNBA-bajnok DeWanna Bonner kosaraival. A második szakaszt tíz ponttal nyerték a hazaiak, akik 36-35-re vezettek a nagyszünetben, Studer pedig 11 pontnál tartott.
Térfélcsere után a jobban lepattanózó ellenfélnél az olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok Endene Miyem remekül dolgozott a palánkok alatt, így a 34. percben már ismét a Carolonál volt az előny. A szigorúbb védekezésnek köszönhetően újabb tolnai percek következtek, és Bonner 17. pontjával az utolsó negyed 56-47-ről indult.
Ebben csakhamar 15 pontra nőtt a különbség (62-47), és innen a franciák már nem tudtak visszazárkózni. A meccs hőse a 25 ponttal és 6 lepattanóval záró Bonner lett. A bronzérmeket a múlt héten a kosárlabda Hírességek Csarnokába beválasztott Németh Ágnes, valamint Bodnár Péter, a szövetség főtitkára adta át.
A fennállásának legnagyobb sikerét elérő Szekszárd két hét múlva az NB I döntőjében folytatja az idényt, ahol a favorit – és a jövő hétvégén az Euroliga négyes döntőjében szereplő – Sopron Basket lesz az ellenfele.
Az EK-ban legutóbb 2005-ben rendeztek négyes döntőt – azóta oda-visszavágós rendszerű volt a finálé -, de a koronavírus-járvány miatt az idén ismét négyes tornára került sor, a résztvevők egészsége és biztonsága érdekében buborékos rendszerben.
Studer Ágnes túláradó örömmel nyilatkozott a bronzcsata után az M1 aktuális csatornának:
„Eszméletlenül jó érzés volt ezt idehaza átélni, nagyon büszke vagyok a csapatra. Szoros meccsen kaptunk ki két nappal ezelőtt, és nagyon boldog vagyok, hogy így fel tudtunk állni, Szekszárdért, a klubért és magunkért is küzdöttünk. Az elődöntőben nem mi domináltunk, de ma végig úgy alakult a mérkőzés, ahogy akartuk. Szerintem vannak euroligás csapatok, amelyekkel fel tudnánk venni a versenyt, ezzel együtt van még hova fejlődni, de nagyon jó úton haladunk” – fejtette ki a válogatott irányító.