https://www.fapjunk.com

Ales Michl lesz júliustól a cseh jegybank új kormányzója

Ales Michl lesz júliustól a Cseh Nemzeti Bank új kormányzója. A 44 éves pénzügyi szakembert Milos Zeman cseh államfő szerdán nevezte ki hivatalába – közölte az elnöki iroda.

Ales Michl a cseh jegybank élén Ales Michl Jirí Rusnokot váltja, akinek június végén lejár a második, a hatályos szabályok szerint utolsó hatéves megbízatási időszaka.
Ales Michl 2018 óta tagja a jegybanktanácsnak, és a prágai sajtó szerint Milos Zeman államfő belső tanácsadói köréhez tartozik.
Miután Ales Michl a jegybanktanácsban nyíltan a kamatemeléseket ellenzők közé tartozik, a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap azt valószínűsíti, hogy a következő időszakban megváltozhat a banktanács eddigi pénzügyi politikája.
A cseh jegybanki tanács a múlt héten az eddigi 5 százalékról 5,75 százalékra emelte az alapkamatot. Lapértesülések szerint Ales Michl egyike volt annak a két jegybanki tanácstagnak, akik nem értettek egyet a döntéssel.
A cseh jegybank alapkamatemeléseit többen bírálják, Andrej Babis volt kormányfő és Milos Zeman államelnök egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot. Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok.
A jegybanktanácsnak hét tagja van, alapvető feladata a cseh monetáris politika meghatározása, a pénzügyi rendszer, a pénzpiac ellenőrzése. A tanács tagjait, a kormányzót és alelnökeit az államfő nevezi ki. A megbízási időszak legfeljebb kétszer hat év.