EU-Afrika-csúcs – Michel: Európa érdeke is a stabil, biztonságos és virágzó Afrika

Feltétlenül szükség van egy stabil, biztonságos és virágzó Afrikára, mind az afrikaiaknak, mind az európaiaknak. E nélkül ugyanis nem lesz kiszámítható a világ és nem lesz biztonságos Európa sem – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió tagországai állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió (AU) tagállamai vezetőivel csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozóján csütörtökön Brüsszelben.

Charles Michel a találkozó megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta: a csúcstalálkozó lehetőséget tartogat a két térség számára, hogy megújítsa stratégiai kapcsolataikat és teret nyisson a jólétnek, a stabilitásnak és a biztonságnak mind Európában, mind Afrikában. A vezetőknek el kell kötelezniük magukat a bizalom elvei, köztük az átláthatóság, az elszámoltathatóság és a hatékonyság mellett – mondta.
Kijelentette: Európa és Afrika kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködése nem tévesztheti szem elől az egyenlő felek közötti közös érdekeket, ahogyan egyértésre van szükség az alapvető értékekről is, köztük a méltóságról, a szabadságról, a szolidaritásról és a jó kormányzásról.
Azt mondta: a közös történelmi múlt számos emberi és gazdasági kapcsolat sikere mellett sok fájdalmat okozott a Földközi-tenger mindkét oldalán, az európai vezetők gondolkodásmódja azonban mára megváltozott. Afrikát dinamikus kontinensnek tartják, 21. századi hatalomnak, mely Európa természetes és kiváltságos partnere – hangoztatta.
Michel kiemelte: Afrika jóléte Európának is érdeke. Az Európai Unió az afrikai jólét érdekében számos kezdeményezést indított, s ezek egyebek mellett a helyben maradás lehetőségeit kívánják megteremteni.
„Közös érdekünk az emberkereskedelem és az illegális migráció megfelelő kezelése, valamint az emberek mobilitásának irányítása mind az afrikai kontinensen belül, mind Európa irányába a legális migrációs csatornák létrehozásával” – fogalmazott.
Kijelentette továbbá: Afrika és Európa biztonsága egymástól függ. Az instabilitás, a kormányzási kudarcok és a puccsok veszélyeztetik a fejlődést, és további kockázatokat rejtenek magukban. Az afrikai problémák afrikai megoldásokat igényelnek, afrikaiak vezetésével. Az Afrikai Unió és a regionális szervezetek kulcsszerepet játszanak a konfliktusok megoldásában – mondta.
„Mi európaiak készen állunk, és eltökélt szándékunk, hogy együttműködjünk az ellenállóbb biztonsági struktúra megteremtésében Afrikában” – fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: „ha egyesítjük erőinket, kontinenseink képesek hozzájárulni ahhoz, hogy a világ jobb, igazságosabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb legyen.