Indonézia sikertelen kísérletet tett a Nyugat-Pápuában elrabolt új-zélandi pilóta kiszabadítására

Indonézia sikertelen kísérletet tett a Nyugat-Pápua államban elrabolt új-zélandi pilóta kiszabadítására, a műveletben hat katona meghalt, harminc pedig eltűnt – írta hétfőn The Guardian című brit napilap online oldalán.

A cikk szerint szeparatista fegyveresek megtámadták az indonéz hadsereg katonáit, akik a lázadók által túszul ejtett új-zélandi pilóta kiszabadítására indultak Indonézia nyugtalan Pápua tartományában. Legalább hatan meghaltak, mintegy 30-an pedig eltűntek – közölték vasárnap tisztviselők.
A hadsereg jelentéseiből származó első információk szerint mintegy 36 katona tartózkodott a dombos Nduga körzetben lévő őrhelyen, amikor a Nyugat-Pápua Felszabadítási Hadsereg, a Szabad Pápua Mozgalom fegyveres szárnyának támadói szombaton tüzet nyitottak rájuk.
Julius Widjojono admirális, az Indonéz Nemzeti Fegyveres Erők szóvivője a fővárosban, Jakartában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mentőakciót „maximális erővel” folytatják. A lázadók szembeszálltak a csapatokkal, amikor megpróbáltak átfésülni egy olyan területet, amely közel van a pilóta és elrablói tartózkodási helyéhez. A lázadók lelőttek egy katonát, aki egy 15 méter mély szakadékba zuhant, majd egy második támadást indítottak, miközben a katonák a holttestet kihozták – mondta Widjojono.
A lázadók szóvivője, Sebby Sambom nyilatkozatában azt mondta, hogy a csoport harcosai bosszúból hajtották végre a támadást, amiért márciusban két lázadót megöltek az indonéz biztonsági erőkkel folytatott lövöldözésben. Elmondta, hogy a szombati támadásban az indonéz hadsereg elitalakulatának legalább kilenc tagja meghalt.
A szóvivő egyben felszólította Indonézia kormányát, hogy hagyja abba a katonai műveleteket Pápua területén. Hozzátette, csoportja felajánlotta, hogy tárgyalásokat folytat mind az indonéz, mind az új-zélandi kormánnyal a pilótáról, de nem kapott választ.
A lázadók februárban megtámadtak egy repülőgépet, nem sokkal azután, hogy leszállt a távoli Nduga körzetben, és elrabolták a pilótáját. A hatóságok az új-zélandi Philip Mehrtens keresésére indultak, erőfeszítéseik azonban egyelőre eredménytelennek bizonyultak. A fegyveresek  politikai nyomásgyakorlás eszközeként akarják használni a 37 éves pilótát.
Indonézia Pápua tartománya egy szigeten fekszik Pápua Új-Guineával. A lázadók azt közölték, nem engedik el a pilótát, amíg az indonéz kormány el nem ismeri Pápua függetlenségét.
Gyakoriak az erőszakos cselekmények az őslakos pápuaiak és az indonéz biztonsági erők között Pápua, az Új-Guinea nyugati részén fekvő egykori holland gyarmat területén, amely etnikailag és kulturálisan is különbözik Indonézia nagy részétől.
Pápua 1969-ben került Indonéziához az ENSZ égisze alatt szervezett szavazást követően, amelyet széles körben csalásnak tartanak. Azóta a Pápua és Nyugat-Pápua területére osztott régióban változó hevességű lázadás dúl.