Lezuhant a brit légierő egy F-35-ös harci gépe a Földközi-tengeren, a pilótát kimentették

Lezuhant szerdán a Földközi-tengeren a brit királyi légierő (RAF) egyik F-35B típusú harci repülőgépe. A pilóta katapultált, kimentették a tengerből, és biztonságban visszavitték a brit királyi haditengerészet Queen Elizabeth nevű repülőgéphordozójára, amelyen a gép állomásozott.

A brit védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint vizsgálat indult az okok feltárására.
A tárca hangsúlyozta: a brit F-35-ös a Földközi-tenger nemzetközi vizein, rutinműveletek végrehajtása közben zuhant le, és más repülőgép nem volt érintett az incidensben.
A minisztérium közölte, hogy a már megkezdődött vizsgálatra tekintettel egyelőre „nem lenne helyénvaló” több részlet ismertetése.
A közleményből így nem derült ki az sem, hogy tervezik-e a rendkívül fejlett technológiájú, amerikai gyártmányú brit harci repülőgép kiemelését a tengerből.
A Queen Elizabeth repülőgéphordozón – amely a brit királyi haditengerészet legnagyobb hadihajója – nyolc brit és tíz amerikai F-35-ös állomásozik jelenleg.
Az RAF három éve vette át első F-35-öseit.
Nagy-Britannia hosszú távra összesen 138 „lopakodó” technológiájú – vagyis a radarfelderítés számára jórészt láthatatlan – F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük 48-at meg is rendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól.
A Lockheed Martin korábbi tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya a brit rendelés időpontjában 122 millió dollárba került.
A brit királyi légierő több év szünet után az F-35-ösök érkezésével tett szert ismét olyan harci repülőgépre, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgéphordozóról is bevethető.
A 2008-2009-es pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 után kivonták a hadrendből és leszerelték a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgéphordozót több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt.
Az RAF új F-35-ös flottájából a szerdán lezuhant gép az első, amely szerencsétlenül járt.