Macron és Putyin egyetért abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünetért

Emmanuel Macron francia és Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnapi telefonos egyeztetésén egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a tűzszünet gyors eléréséhez Ukrajna keleti részén – közölte a francia elnöki hivatal.

A két ország vezetője csaknem kétórás telefonmegbeszélésén abban is egyetértett, hogy a diplomáciai eszközöknek kell előnyt élveznie a jelenlegi válság megoldásában, és annak elérése érdekében mindent meg kell tenni – tette hozzá az Elysée-palota, jelezve, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a következő napokban találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.
Macron és Putyin megállapodott abban, hogy a következő órákban „intenzív munka kezdődik egy háromoldalú kontaktcsoport létrehozására” annak érdekében, hogy valamennyi érdekelt fél elkötelezze magát a tűzszünet betartására a demarkációs vonalon – hangsúlyozta a francia elnöki hivatal.
A kontaktcsoportban Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői foglalnak helyet a 2015-ben tető alá hozott minszki megállapodások keretében az ukrajnai konfliktus rendezésére.
Az Elysée-palota hozzátette, hogy az Ukrajna határain kialakult katonai feszültség megállítására a következő napokban intenzív diplomáciai munka kezdődik Párizsban, ahol több egyeztetés is várható.
A francia és az orosz elnök a normandiai négyek, azaz Ukrajna, Oroszország, valamint közvetítőként Franciaország és Németország közötti tárgyalások újrafelvételét is szorgalmazta a minszki megállapodások megvalósítására. Ennek az Ukrajna által az elmúlt napokban megfogalmazott javaslatok alapján kell történnie Párizs szerint.