Marcel Ciolacu: Moldovának az Európai Unióban a helye

A Moldovai Köztársaságnak az Európai Unióban van a helye, és meggyőződésem, hogy mihamarabb elkezdődnek a csatlakozási tárgyalások – jelentette ki Marcel Ciolacu román kormányfő szerdán Chisinauban.

A múlt héten beiktatott román miniszterelnök első külföldi útja a moldovai fővárosba vezetett, ahol Maia Sandu államfővel és Dorin Recean kormányfővel találkozott. A román miniszterelnököt elődje, Nicolae Ciuca szenátusi elnök is elkísérte első külföldi útjára, aki Igor Grosuval, a moldovai parlament elnökével találkozott.
Marcel Ciolacu a Maia Sanduval való találkozó után közösségi oldalán azt írta: azért utazott Chisinauba, hogy támogatásáról biztosítsa a moldovai vezetőket az uniós csatlakozás felé vezető úton, amely „közös óhaj”. „Meggyőződésem, hogy hamarosan elkezdődnek a csatlakozási tárgyalások” – írta, hozzátéve, hogy „Moldova számíthat Romániára”.
A Dorin Recean moldovai kormányfővel való találkozót követő sajtótájékoztatón Marcel Ciolacu úgy fogalmazott, úgy érzi, mintha nem hivatalos látogatásra ment volna, hanem „haza”, az „ikertestvéréhez”. Hangsúlyozta, a Prut két oldalán élő közösségeknek közösen kell felvenniük a harcot napjaink gazdasági helyzete és az orosz hibrid háború jelentette kihívásokkal. Úgy vélte, hangsúlyt kell fektetni a gazdasági szektorra és a kereskedelmi kapcsolatokra, amelyek elmondása szerint az elmúlt évben 50 százalékkal nőttek, és csaknem elérték a 3,6 milliárd dollárt.
Hozzátette, hogy közösen kell dolgozni az infrastruktúra bővítésén és az életszínvonal növelésén, és örvendetesnek nevezte, hogy a moldovai önkormányzatok életképes projekteket dolgoztak ki, amelyekre Bukarest már a következő kormányülésen jóváhagyja támogatását.
Ciolacu feltétel nélküli támogatásáról biztosította a moldovai állam- és kormányfőt, és úgy nyilatkozott, ők „a garancia”, hogy az ország folytatni fogja európai útját. „Az önök jövője az Európai Unióban van, együtt fogjuk megtenni ezeket a lépéseket” – ígérte.
Dorin Recean moldovai kormányfő megköszönte Bukarest mindenkori támogatását, hogy diplomáciai úton az uniós csatlakozást, míg gazdasági és társadalmi téren az ország fejlődését segíti elő. Felidézte, hogy a tavalyi energiaválságon is a román kormány segítette át a Pruton túli országot.
A két ország közötti kapcsolatok tovább erősödtek, és az infrastruktúra is összekapcsolja őket: utak, hidak, energetikai hálózatok és közös digitális tér épül, amely mindkét közösségnek hasznára válik – mondta. „Ily módon mi az Európai Uniót, Európát is építjük itt, a Moldovai Köztársaságban” – jelentette ki Recean, biztatva a román vállalkozókat, fektessenek be a Pruton túl.
Elmondta, szerdán a román kormány által felajánlott 100 millió eurós támogatás újabb szakaszáról tárgyaltak, a 9 projekt összértéke 28 millió euró, és moldovai települések fejlesztését célozza.
Az Igor Grosuval, a moldovai parlament elnökével tartott sajtótájékoztatón Nicolae Ciuca román szenátusi elnök is úgy nyilatkozott: a látogatással a román kormány nyújtotta támogatás folytonosságáról akarták biztosítani a moldovai közméltóságokat.