Megkezdte a brit kormány az elektronikus beutazási engedélyek alkalmazásának kiterjesztését

Megkezdte a brit kormány az elektronikus beutazási engedélyek (Electronic Travel Authorisation, ETA)alkalmazásának kiterjesztését. Az új beutazási engedélyezési rendszer hamarosan az EU-országokra is érvényes lesz.

A brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre az Öböl-menti Együttműködési Tanácshoz (GCC) tartozó országok – Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein -, valamint Jordánia állampolgárai válthatják ki az ETA-t.
Az engedély két évig vagy a kérelmező útlevelének lejártáig érvényes, és az érvényességi idő alatt korlátlan számú nagy-britanniai beutazást tesz lehetővé, esetenként hat hónapi időtartamra.
Az engedély kiváltásának díja tíz font (valamivel több mint 4500 forint).
Az ETA-rendszert kísérleti jelleggel Katar esetében már tavaly bevezette a brit kormány, de csütörtöktől az egész GCC-térségre és Jordániára is kiterjesztette.
A londoni belügyminisztérium közleménye szerint a „robusztus biztonsági ellenőrzések”, amelyeknek a beutazás előtt minden látogatót alávetnek, lehetővé teszik a brit határok biztonságának erősítését és a visszaélések megelőzését.
Nagy-Britannia négy éve kilépett az Európai Unióból, és az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is távozott. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek ezekhez az integrációs szerveződésekhez kötődnek.
London már a Brexit után jelezte, hogy idővel a látogatási, turisztikai céllal rövid időre érkezőknek is szükségük lesz belépési engedélyre, köztük azoknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be Nagy-Britanniába.
A brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában nem szerepel, hogy mikor várható az ETA-rendszer további kiterjesztése, de a brit kormány korábban arra tett utalást, hogy 2024 végéig az összes többi olyan ország esetében is bevezeti ezt a rendszert, amelyek állampolgárai jelenleg vízummentesen léphetnek be Nagy-Britanniába.
A londoni belügyi tárca csütörtöki közleménye ugyanakkor megerősíti, hogy az ETA-rendszer érvénye a jövőben azokra az európai és amerikai állampolgárokra is kiterjed, akiknek jelenleg nincs szükségük beutazó vagy átutazó vízumra és nincs nagy-britanniai letelepedési engedélyük.
Nem kell kiváltaniuk az ETA-t azoknak az EU-állampolgároknak, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, és megszerezték az ehhez szükséges, meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status).