Petr Pavel: Ukrajna továbbra is számíthat Csehország segítségére

Ukrajna továbbra is számíthat Csehország segítségére – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő csütörtökön késő este Prágában tartott sajtóértekezletén, miután a Hradzsinban tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Zelenszkij a nap folyamán – előzőleg be nem jelentett – kétnapos látogatásra érkezett Szófiából Prágába. A látogatás második napján, pénteken az ukrán államfő találkozik Petr Fiala cseh kormányfővel, valamint a parlament két házának elnökeivel is.
„Csehország érdeke, hogy Ukrajna a háború befejezése után azonnal megkezdhesse tárgyalásait a NATO-csatlakozásról” – szögezte le a cseh államfő. Petr Pavel úgy vélte: Ukrajnának még az idén el kellene kezdenie a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.
Volodimir Zelenszkij a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Csehországnak Ukrajna támogatásáért. „Rendkívül fontos, hogy Prága az Ukrajnát érintő döntéseiben nem veszi figyelembe Moszkva véleményét” – vélekedett az ukrán elnök.
Újságírói kérdésre válaszolva Zelenszkij leszögezte: Ukrajna célja, hogy a NATO vilniusi csúcstalálkozóján meghívást kapjon a szervezethez történő csatlakozásra.