Védelmi és gazdasági megállapodások soráról állapodott meg az amerikai elnök és az indiai miniszterelnök

Az amerikai-indiai mélyülő védelmi együttműködés keretében F/A-18 Hornet vadászrepülő-hajtóművek közös gyártása előtt nyílik út – hangzott el Washingtonban Joe Biden amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök találkozója után.

Joe Biden és Narendra Modi csütörtökön a Fehér Házban tartott hivatalos megbeszélés után tartott sajtótájékoztatót, amelyen az amerikai elnök a két ország közötti kapcsolatokat minden korábbinál erősebbnek, szorosabbnak és világ számára az egyik leginkább mélyrehatónak nevezte. Kiemelte, hogy India kétmilliárd dollár amerikai befektetést hajt végre termelő-gyártókapacitások formájában, és méltatta az indiai nemzeti légitársaság döntését több, mint 200 Boeing típusú utasszállító repülőgép megvásárlásáról, ami amerikai munkahelyeket teremt.
Narendra Modi a katonai együttműködés erősítéséről született megállapodás kapcsán kiemelte a General Electric döntését, miszerint Indiában gyártat vadászgép hajtóműveket technológia-átadás keretében.
A találkozóról kiadott közlemény alapján az amerikai General Electric az F/A-18 Hornet vadászgépekben használt F414-es hajtóműveit licencszerződés keretében az indiai Hindustan Aeronautics vállalattal közösen gyártják majd.
A katonai együttműködés keretében India jelezte szándékát fegyverrel felszerelt harci drónok megvásárlására az Egyesült Államoktól. Emellett katonai innovációról szóló, és hadihajók fenntartására vonatkozó együttműködésről is megállapodás született.
Az amerikai-indiai csúcstalálkozó keretében született döntések között szerepel, hogy India csatlakozik a Hold és Mars meghódítását célzó amerikai kezdeményezésre született Artemis-programhoz, valamint kétoldalú megállapodás keretében jövőre indiai űrhajós is eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra.
Az amerikai elnök és az indiai miniszterelnök megállapodott a felvezetők gyártására és kritikus ásványok kiaknázására vonatkozó együttműködésről is, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát érintő kérdésekről. A tárgyaláson emellett a klímaváltozás elleni fellépésről, az energia-átmenetről, és orvostudományi kutatásokról, többi között a rákkutatás kiterjesztéséről is szó volt.
A kétoldalú találkozó után tartott sajtótájékoztatón az emberi jogok indiai helyzetére vonatkozó kérdésre Joe Biden úgy válaszolt, hogy indiai tárgyalópartnerével őszintén beszéltek a demokratikus értékekről, és tisztelettel viszonyulnak egymáshoz. Narendra Modi megállapította, hogy India demokrácia, ahol nincs helye diszkriminációnak, mert a demokrácia és emberi jogok egymást feltételezik.